Spring til indhold

Børn med funktionsnedsættelse i aflastning

Plejefamilier, som udelukkende har børn med funktionsnedsættelse i aflastning

Hvis et behov for aflastning er opstået alene på baggrund af  barnets/den unges funktionsnedsættelse, og hvis aflastningen gives af hensyn til den øvrige familie, skal aflastningen ydes efter servicelovens § 84, stk. 1, jf. § 44.

Plejefamilier, der alene benyttes til aflastning efter servicelovens § 84, skal hverken godkendes som generelt egnet af socialtilsynet eller som konkret egnet af kommunen. 

Kommunen skal dog stå inde for aflastningsstedets generelle kvalitet, og skal føre personrettet tilsyn med indsatsen over for barnet i aflastningsfamilien efter servicelovens § 148, stk. 1. 

Det er vores erfaring i Socialtilsyn Øst, at nogle plejefamilier alene bruger den generelle godkendelse til at varetage sådanne aflastningsopgaver i henhold til servicelovens § 84. 

Vær opmærksom på, at den generelle godkendelse bortfalder hos plejefamilier, som de sidste 3 år udelukkende har haft aflastningsopgaver i henhold til servicelovens § 84. Dette fremgår af lov om socialtilsyn § 5 stk. 6.

Socialtilsyn Øst vil i givet fald trække godkendelsen tilbage og give beliggenheds- og anbringelseskommunen besked.

Plejefamilierne skal søge på ny, hvis de atter ønsker at have en generel godkendelse. 

Plejefamilier, der benyttes som led i andre aflastningsordninger jf. servicelovens § 52 stk. 3 nr. 5 skal fortsat være godkendte, enten som generelt eller konkret egnet. 

Social og Indenrigsministeriet har den 5. januar 2016 besvaret en række spørgsmål fra Kommunernes Landsforening om reglerne for at anvende de forskellige typer af godkendelse. 

Læs brev fra Social- og Indenrigsministeriet om aflastningsfamilier og om konkrete godkendelser. 

Fortolkning af plejefamiliers godkendelseFeedback

Sidst opdateret

28.11.2018

Ansvarlig redaktør

Lene Haffner Nielsen

Lovgivning

Du kan læse mere om lovgivningen her.